Otóż to. Kto wie, jak prawidłowo powinno się zapisywać tytuł np. czasopisma, oczywiście fikcyjnego, cytowanego przez bohatera opowiadania? Np.:
Ewa tuż przed wyjazdem pokazała mi najnowszy numer pisma Przegląd cotygodniowy, które prenumeruje…
- A może tak:
...pisma „Przegląd cotygodniowy”
...albo:
...„Przegląd cotygodniowy”
… albo użyć cudzysłowu ostrokątnego:
...pisma »Przegląd cotygodniowy«
...pisma »Przegląd cotygodniowy«
A może to bez znaczenia. Ważne tylko, aby jednolicie w całym tekście?
Tytuł można wyróżnić cudzysłowem lub kursywą, przy czym w tekście pisanym ręcznie stosuje się cudzysłów. Potrzeba wyróżnienia tytułu w jeden lub drugi sposób nie dotyczy oczywiście sytuacji, gdy jest on wyodrębniony, np. znajduje się na początku tekstu w osobnym wierszu, w linii żywej paginy lub na stronie tytułowej.
Kursywą wyróżnia się
tytuły książek, utworów literackich, dokumentów,
tytuły filmów, programów telewizyjnych i radiowych,
tytuły dzieł sztuki, utworów muzycznych,
słowa i wyrażenia obcojęzyczne (z wyjątkiem tych, które zostały włączone do polskiego systemu fleksyjnego),
wybrane elementy publikacji, takie jak: cytat, dedykacja, przedmowa, motto, didaskalia (w utworach scenicznych),
wybrane elementy tekstu naukowego, np. przykłady językowe, symbole wielkości fizycznych, łacińskie nazwy gwiazdozbiorów, nazwy systematyczne w klasyfikacji biologicznej itp.
Nie należy stosować kursywy do wyróżnienia następujących elementów (powinny być one ujmowane w cudzysłów):
tytuły gazet, czasopism,
tytuły serii wydawniczych.
(Za PWN)
Wprost nie napisano, że dotyczy to opowiadań, ale wynika z tego, że najbezpieczniej użyć tylko cudzysłowu, czyli:
„Przegląd cotygodniowy”
Dzięki, Krystyna.
Oj tam, moja strata 😉 Teraz nie będę mogła się przyczepić tego w twoim tekście; sama sobie zakneblowałam usta.
Powodzenia 🙂
@Indragor, @Krystyna To ja tylko dodam, że wszystkie słowa składające się na tytuł czasopisma (poza spójnikami) piszemy dużą literą, a więc np. "Przegląd Cotygodniowy".
Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Zaloguj się