Z tego co pamiętam, pomysł rozdzielenia głosów Członków Loży i Administracji od "zwykłych" użytkowników padał już parokrotnie w innych tematach (wybaczcie, nie będę szukać konkretnych postów) i przepadł. Zresztą nawet tutaj
@Krystyna wypowiedziała się dość dosadnie co myśli na temat stawiania Loży ponad innych w jakiejkolwiek kwestii.
Ja przyznam, że osobiście obawiam się trochę takiego podziału.
Z jednej strony go chcę i to bardzo - nie dlatego, że należę do Loży i "jestę sóper", ale jak słusznie zauważył
@Indragor, jako autorzy o jakimś-tam dorobku będziemy się skupiać na walorach literackich tekstu. Wiem, zawsze pozostaje jakaś doza subiektywności, ale przynajmniej skończy się napierdzielanie 1/10 dla opowiadań dobrych, albo 10/10 dla bardzo przeciętnych.
Problem może się zacząć w sytuacji, gdy ocena "krytyka" rozbiegnie się znacznie od oceny "czytelnika", co nie jest wcale rzadkie wśród oceniania filmów. I kto wtedy będzie miał rację?
Aha, nie przeszkadzałoby mi wcale, że poza Członkami Loży Autorskiej byłyby tam jeszcze inne osoby. Ba, zgłoszę w pierwszej kolejności przynajmniej jedną kandydaturę.
Nie wydaje mi się, że jakakolwiek matematyka/statystyka pomoże w ocenach.
Mediana ma to do siebie, że z założenia odrzuca skrajności, bez dodawania jakichś specjalnych wielkości do równania, jak w średniej ważonej.
Nikt nic nie zrobi, jeśli nie będzie się to opłacało.
Nikt nic nie zrobi, jeśli nie będzie woli do tego. I nie mam na myśli, że Administracja olewa sugestie użytkowników, bo ostatnimi czasy zmieniło się naprawdę sporo (znacznie lepszy edytor, dział poezji, jawność wyprowadzania z poczekalni), ale bez chęci do wprowadzenia zmian nawet pieniądze nie pomogą.
Tylko musielibyśmy ustalić wspólne stanowisko, a o to nie jest wcale łatwo, jak widzę.