Witam,
Jako, że jestem stosunkowo młodym autorem opowiadań (nie mówię tu o moim wieku) i dopiero co uzyskałem status członka Loży autorskiej, mam kilka frapujących mnie pytań.
Jak publikowałem pierwsze opowiadanie, trafiło ono do poczekalni, co jest całkowicie zrozumiałe. Zanim uzyskało ono odpowiednią formę i treść (po korektach zasugerowanych przez innych użytkowników) i zostało wypuszczone z poczekalni, trochę czasu minęło. W tym czasie opublikowałem dwa kolejne opowiadania (w tym jedną kontynuację). Pierwsze z moich opowiadań zostało wypuszczone z poczekalni i uzyskałem status członka Loży autorskiej. Dwa pozostałe opowiadania wiszą w poczekalni i czekają na zatwierdzenie (pomimo faktu, że mam już stats członka Loży). I tu nasuwa mi się kilka wątków:
1. Mam wrażenie, że członkowie Loży autorskiej są niezainteresowani ocenianiem publikacji w Poczekalni. Dosłownie znam dwóch członków, którzy bardziej lub mniej uczestniczą w tym dziale i którzy są chętni pomóc nowym autorom aby opowiadanie opuściło poczekalnię. Taka sytuacja, mnie bardzo zastanawia, bo według mnie, jeśli ktoś już uzyskał status członka Loży, to powinien także zyskać nowy zakres obowiązków, jako osoby komentujące i oceniające opowiadania innych, które czekają na opublikowanie na ogóle. Można odnieść wrażenie, że gro członków Loży, spoczywa na laurach i nie interesuje się innymi początkującymi autorami. Według mnie to jest nie fair.
2. Czy istnieje jakiś "regulamin" bycia członkiem Loży, oraz zasad publikowania opowiadań "na dziale ogólnym"? Czy jeśli ktoś zostaje członkiem Loży, to jest nim bezterminowo? To pytanie nasuwa mi się, w związku z ostatnimi opowiadaniami publikowanymi na "ogóle", gdzie autorzy widać, że piszą "od wielkiego dzwonu", a opowiadanie publikowane "na ogóle" jest na tyle słabe, że gdyby ukazało się na poczekalni, to nigdy w tej formie by z niej nie wyszło. Czy nie powinien istnieć jakiś dział moderujący, który na podstawie stylistyki i jakości opowiadania kwalifikowałby je albo do poczekalni, albo na dział ogólny (mówię tutaj o opowiadaniach członków Loży)? Wydaje mi się, że sam fakt posiadania statusu członka Loży, nie udowadnia nikomu, że opowiadanie, które napisze jako drugie, bądź trzecie, będzie na tyle dobre, że z "definicji" powinno się ukazać na dziale ogólnym. To udowadniają w moim mniemaniu ostatnie publikacje w dziale ogólnym.
3. Według mnie, jeśli ktoś otrzymuje status członka Loży, a w okresie następnego miesiąca / dwóch / trzech (tu wstaw odpowiednią liczbę), nie publikuje kolejnych opowiadań, nie komentuje tych które są na poczekalni i nie udziela się na portalu, taki status powinien być w jakiś sposób ograniczony. Czy nie byłoby dobrym pomysłem, aby członkowie Loży, mieli oprócz uprawnień, także małe obowiązki? A może wprowadzić system punktowania i rankingu członków Loży, biorący pod uwagę ich aktywność - jeśli ta drastycznie spadnie, to status Członka Loży, byłby ograniczany?
Przepraszam, jeśli ktoś z członków loży, poczuł się urażony moją wypowiedzią, ale w moim mniemaniu są one na tyle ważne, że wymagają poruszenia na forum.
Pozdrawiam
Łukasz